Organska bašta na balkonu, terasi

Ako ste zaljubljeni u zelenilo i bilje, a nemate uslova da napravite „zelenu oazu“ negde u okolini grada u kojem živite, za letnje uživanje u zelenom lišću i raznobojnim cvetnim glavicama poslužiće i terasa. Sa mnogih terasa širom Srbije  spuštaju se  slapovi ledenih muškatli, bršljan ili petunija, a zašto ne i vitice krastavaca, raznih ukrasnih tikvi…

terasa

Urbane baštice na balkonima su sve popularnije. Bile one nužnost ili ne, ali imati ličnu zelenu oazu u užurbanom gradu relaksirajuće je i korisno. Još nije kasno da se na tersi poseju mnoge povrtarske biljke ali i začini i brojno cveće.

Za gajenje povrća i začinskog bilja najpogodniji su drveni sandučići dugački 40-50 cm, široki 20-35 cm i duboki, tj. visoki 12-30 cm kako bi korenje povrća imalo mesta da se razvija. Sanduci moraju da imaju otvore na dnu kroz koje će oticati voda. Ukoliko želite da Vam biljke ostanu u saksijama, onda na dno sanduka poređati sloj materijala koji dobro zadržava vlagu. To može biti piljevina, treset ili čak sitan pesak.

Kada se sadi, tj. presađuje biljka iz bašte u saksiju, obavezno na dno staviti drenažni sloj od šljunka, komadića lomljenog crepa ili neke razbijene keramičke posude.

Biljke se sade u pripremljeno zemljište koje najčešće čine 2 dela baštenske zemlje i jedan deo sitnog, rečnog peska. Voditi računa o vlažnosti zemljišta u saksijama tako da se preko gornjeg sloja zemljišta stavlja vlažni pesak. Može da posluži i komad stare pamučne tkanine koji bi se povremeno skidao i vlažio.

U nastavku više o vrstama koje mogu da se gaje na terasi.

Izvor: Knjiga Organska bašta.

Knjigu možete poručiti na Organska bašta

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1