Tipovi ograda i njihov uticaj na mikroklimu

Postoji velika različitost stilova, tipova kao i materijala od kojih ograde mogu biti napravljene. Potrebno je izabrati najpogodnije rešenje koje će se harmonično uklopiti u okolinu. Visina, forma i karakter ograde su isto toliko važni koliko i prirodni izgled i uklopljenost među drveće i zelenilo.

blue-garden-gate-22602555

Transparentne ograde su mnogo jednostavnije i tradicionalnije građe od predhodnih.  One su dobro rešenje jer usporavaju dominantne vetrove i dozvoljavaju cirkulaciju vazduha.

Zidane ograde stvaraju osećaj intimnosti i ograđivanja i obezbeđuju privatnost jer vizuelno zaklanjaju prostor.   Ove ograde su uglavnom zidane od opeke, kamena ili betona.

Saznajte više o organskom gajenju povrća i voća

Žive ograde su za nas najzanimljivije jer propuštaju vetar i umanjuju njegovu udarnu snagu i brzinu.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1