Organsko baštovanstvo

Organska bašta - Snežana OgnjenovićOrgansko baštovanstvo je specifičan način proizvodnje koji povezuje brojna znanja iz poljoprivrede, ekologije i hortikulture formirajući jedinstveni proizvodni sistem.

Organska (bio) bašta je svaki prostor gde se, po ekološkim principima, združeno gaje povrće, cveće, lekovite začinske vrste, voće kao i brojne korisne biljne vrste koje imaju veliki značaj u očuvanju biološke ravnoteže i zdravlja zemljišta i biljaka.

Osnovu organske bašte čini rastresito, humusom bogato zemljište. Ono omogućava ravnomeran rast biljaka koje najveći deo hranljivih materija uzimaju iz njega. U organskoj poljoprivredi ne koriste se sintetička sredstva za đubrenje već se sve potrebe biljaka za hranljivim elementima zadovoljavaju primenom organskih, mineralnih i tečnih biljnih đubriva kao i njihovim kombinacijama.

Organska bašta objedinjuje brojne elemente koji stvaraju zatvoreni ekološki sistem u kojem svaka biljka, životinja, ograda, drvo, vodena površina…ima svoje značajno mesto. Osnovu organske bašte čini povrtnjak. Značaj organskog baštovanstva je i očuvanju velikog broja starih, zaboravljenih vrsta i sorti koje su se vekovima gajile na ovim prostorima.
Okosnicu ovog sistema proizvodnje čine višegodišnje planiranje uz poštovanje plodoreda i mešovito gajenje povrća uz biljke prijatelje koje doprinose biološkoj kontroli bolesti, štetočina i korova i predstavljaju živi malč i đubre zemljište.

Više o organskom baštovanstvu možete saznati na predavanjima, seminarima i u Školi organskog baštovanstva.

ZEMLJIŠTE      PLANIRANJE       SETVA       KALENDAR RADOVA      LITERATURA

About gardenorg

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA koja se sprovodi od 1996. godine. U svet izdavastva ulazi 1996. godine sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Pisac je velikog broja priručnika koji popularizuju organsku proizvodnju (Organska bašta, Gajenje povrća od A do Š, Ređe gajene vrste povrća, Kompost-srce organske bašte, Začinske i lekovite biljke u organskoj bašti, Bašta za početnike ...). Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima.  More Posts

UA-96174983-1