Značaj organskih đubriva

Organska materija u zemljištu je osnov zdravog zemljišta tako da je sadržaj i povećanje organske materije u zemljištu ključni preduslov i cilj organske proizvodnje, jer predstavlja najvažniji izvor hranljivih materija za biljke.

Jeffries-organic-compost-large

Humus je izuzetno značajan u zemljištu, regulator je plodnosti i utiče na dinamiku primanja i zadržavanja vode, na strukturu, na vodni, vazdušni i toplotni režim. Jedan od ciljeva upotrebe organskog djubriva je povećanje biološke aktivnosti zemljišta, a na taj način i njegove plodnosti. Unošenjem organske materije popravljaju se fizičke, biološke i hemijske osobine zemljišta.  Mineralizacijom organske materije oslobadjaju se biljna hraniva i ugljen-dioksid, neophodne materije u procesu fotosinteze. Ugljen-dioksid oslobođen iz organske materije doprinosi aktiviranju hraniva iz postojeće rezerve zemljišta, povećavajući njegovu pristupačnost za biljke.

Unošenjem organskih đubriva, unose se i korisni mikroorganizmi, a istovremeno se aktivira njihov rad. Razgradnjom, uneta organska materija se delimično mineralizuje, ali iz produkta razgradnje se sintetizuju nova visokomolekularna organska jedinjenja – humusne materije. Povećanje sadržaja organske materije u zemljištu ključni je preduslov organske proizvodnje, jer ona u zemljištu predstavlja najvažniji izvor hranljivih materija za biljke. Primenom stajskog đubriva i komposta, unošenjem slame kao i zelenišnog đubriva povećava se sadržaj organske materije u zemljištu i njena mikrobiološka aktivnost.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.