Uređenje okućnice po ekološkim principima

2014-1026-Peony1

Danas sve veći broj proizvođača odlučuje da proizvodi hranu bez, po zdravlje, štetnih sastojaka, tj. po principima organske poljoprivrede. Organski proizvodi se mogu kupiti na pijačnim  tezgama  i naći na policama u supermarketima. Tome su svakako doprineli zakonska regulativa, sistem kontrole i sertifikacije kao i veće prodajne cene.

Saznajte više o Školi organskog baštovanstva

Takođe, ima i iskusnih povrtara i voćara koji na svojim imanjima i okućnicama proizvode zdravo voće i povrće za svoje potrebe ali i onih koji bi želeli da započnu sa gajenjem, ali nemaju dovoljno znanja i iskustva.

Uređenje okućnice kao i zasnivanje povrtnjaka odgovoran je posao i podrazumeva planiranje, održavanje plodnosti zemljišta, pravilnu setvu i sadnju, preventivne mere zaštite, kontrolu bolesti i štetočina kao i pravilno ubiranje i čuvanje biljnih delova i plodova.

Izbor parcele utiče na veliki broj faktora koji utiču na rast biljaka. Na neke od ovih faktora možemo da utičemo dodavanjem đubriva, kreča, raznih oplemenjivača, ali na neke kao što je osunčanost ne možemo i treba voditi o tome računa.

Položaj parcele određuje i načine njenog uređena. Često je zatečeno stanje takvo kakvo je ili neki drugi faktori diktiraju izbor parcele tako da se nepovoljne osobenosti placa mogu anulirati ili smanjiti na najmanju moguću meru kombinacijom različitih elemenata pri uređenju.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.