Bašta tokom septembra

Saznajte više o Školi organskog baštovanstva

Bašta je lepa od proleća do kasne jeseni ali najviše boja, plodova i koristi svakako donosi tokom jeseni u septembru i oktobru. Za sve baštovane koji planiraju zimnicu ovo je pravo vreme da napune ostave sa ajvarom, turšijama, džemovima i slatkim, a zamrzivače boranijom, mladim graškom itd. Septembar i oktobar su meseci izobilja, ali i period kada u bašti ima puno posla.

Ko je tokom avgust posejao salatu, luk srebrnjak, spanać, rotkve i rotkvice sada će negovati iznikile biljke. Za one koji su odmarali još uvek ima vremena za setvu raznih vrsta salata i povrća koje će stizati u rano proleće.

Izdavač „Organska bašta: sva izdanja – baštovanstvo

Sve količine povrća i voća koje se ne utroše u svakodnevnoj ishrani skoristiti za pravljenje zimnice. Svakodnevno brati kornišone i mirodjiju koja je posejana tokom leta. Grašak i boraniju brati svakih dva-tri dana, a ovo je i krajnje vreme za vađenje krompira  koji je rastao pod slamom kao i onog koji je bio zemlji. Ovaj mesec je idealan i za branje lekovitog bilja i razmnožavanje ruža.  Još se mogu brati listovi anđelike, hajdučke trave, majorana, nevena, origana, pelina, celera, peršuna i ruzmarina.

Polovinom meseca sejati rotkve, rotkvice, spanać i salate svakih 7-10 dana. Stabljike boranije i graška ne treba čupati već orezati do zemlje. Da glavice kupusa ne bi popucale u vreme velikih kiša, možete nožem zarezati stabljiku i na taj način sprečiti nagli priliv vode.

Pred kraj meseca obrati boraniju, kornišone, paradajz, papriku, tikvice, bundeve i drugo jesenje povrće i voditi računa o pojavi mraza, čim temperature počnu da padaju pripremiti agril (agrotekstil) i njime prekrivati osetljive biljke. Nemojte da vas zavaraju topli dani, noći su hladne, pogotovo se mraz može javiti u ravničarskim krajevima. Kako je povrće iz porodice pomoćnica (paradajz, paprika…), tikvi (tikve, tikvice, krastavci, dinje…) i mahunarki poput pasulja i boranije, jako osetljivo na hladnoću, prvi mrazevi ih mogu uništiti. Osetljivi su  i cveće i neki začini. Stoga, ukoliko najave zahlađenje, obrati zrele plodove kako ne bi bili oštećeni.

Prilikom branja povrća stabljike (paradajza, paprike, graška, boranije itd.) odmah iseckati i ostaviti sa strane za rravljenje komposta. Ukoliko ih samo bacite na gomilu one će se osušiti i odrveneti i teško će se kasnije upotrebiti.

Polako počnite da nabavljate semena kultura koje planirate da sejete početkom oktobra. Možete nabaviti lukovice belog, crnog luka i luka srebrnjaka (arpadžik) ili njihovo seme, salatu, spanać, grašak, rotkvice, šargarepu…Sejati ih u delu bašte koji nećete riljati ili preoravati. Zbog toga je važno već sada napraviti plan za narednu baštensku sezonu.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

UA-96174983-1