Značaj biljaka iz naše bašte u ishrani

Odvajkada su se biljke gajile kao hrana i lek,  a u našoj zemlji samo oko 50-tak vrsta iako imamo dugu povrtarsku tradiciju. Klimatske karakteristike u Srbiji su izvanredne i pogoduju rastu velikog broja biljnih vrsta i njihovih sorti i najveća proizvodnja, naročito povrća i voća, sprovodi se na poljoprivrednim gazdinstvima koja nisu usko specijalizovana.

Saznajte više o Školi organskog baštovanstva

Iako bi čovek trebao dnevno da unosi oko 500 g povrća, u našoj zemlji se te količine kreću između 150 i 200 g. Koliko se to štetno odražava na zdravlje stanovništa pokazuje stopa raširenosti bolesti kod kojih je jedan od razloga nastanka nepravilna ishrana.

Fotografija: Nenad Janićijević

U organskoj bašti gajimo povrće, voće, začinske i lekovite biljke ali i trave, ukrasne vrste, ratarske kulture i mnoge druge biljne vrste u zavisnosti od naših potreba i raspoloživog prostora.
Prednost prilikom izbora imaju biljne vrste koje rastu u našem klimatskom podneblju kao i autohtone i otporne sorte. Planiranje je od izuzetnog značaja, naročito kod voćnih i ukrasnih vrsta jer time utičemo na raspored i zastupljenost ostalih biljaka-povrća, lekovitog bilja…

„Gajenje povrća od A do Š“ nova knjiga iz organskog baštovanstva narudžbenica

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1