U poseti proizvođaču – Biofarma Šokšić

Luk sa biofarmeBiofarma Šokšić je gazdinstvo koje se nalazi u selu Taraš, na udaljenosti oko 20 kilometara od Zrenjanina. Mesto gde se nalazi farma izuzetno je pogodno za bavljenje organskom poljoprivredom iz razloga što u blizini sela nema ni jedne fabrike, niti veće saobraćajnice. Selo Taraš se nalazi na peskovitom zemljištu pored reke Tise.

Organskom proizvodnjom ova porodica se bavi od 2006. godine. Imanje se prostire na šest hektara plodne zemlje gde se gaji povrće na otvorenom. Danas se ova biofarma razvija nudeći kvalitetnu mrkvu, paradajz, crni i beli luk, tikvice, cveklu, krompir i šljive. Uz to, na tradicionalni način proizvodi kiseli kupus, sok od paradajza i pekmez od šljiva. I pored relativno kratkog perioda organske proizvodnje, biofarma porodice Šokšić ima potencijal daljeg razvoja, imajući u vidu povoljne agroekološke uslove, veliki entuzijazam i sve šire znanje iz povrtarstva i organske poljoprivrede.

„Posle devet godina postali smo ozbiljni i odgovorni poslovni partneri i mnogo je lakše prodati robu nego na početku. Prodajemo na Novom Beogradu u Bloku 44 na organskoj pijaci, takođe snabdevamo specijalizovane prodavnice. Naravno da moramo da idemo u korak sa vremenom i na to smo se odlučili, moram priznati na nagovor mlađih, odnosno sinova, a to je prodaja elektronskum putem. U prilog tome ide i otvorena Fejsbuk stranica, gde se ljudi mogu upoznati bliže sa nama i to je jedan od načina na koji mi promovišemo svoje proizvode. U toku je izrada internet stranice. Naša farma se nalazi u predivnom malom selu Tarašu u Banatu, gde se rode svake godine vraćaju. Taraš je izabran za selo sa najviše roda u Srbiji i nosi titulu Evropsko selo roda.To je samo još jedan od dokaza da je naše povrće apsolutno zdravo jer je opšte poznato da rode dolaze u zdravu sredinu i gde je bogat eko sistem“, objašnjava Gordana.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1