Rukola divlja seme – organsko baštovanstvo

Royal Seeds semena proizvode se na prostoru bivše Jugoslavije (Vojvodina…) kao i u Mađarskoj, Sloveniji, Italiji itd. U Vojvodini su proizvedena semena praziluka, crnog luka, salata, tikvi i tikvica, pasulja, paprike, paradajza, i lekovitog i začinskog bilja.
U ponudi se mogu naći sertifikovana organska semena povrća, i ona iz konvencionalne proizvodnje (ukrasne vrste…).

Semena su upakovana u papirne kesice koje su plastificirane UNIKATNOM I INOVATIVNOM plastikom od povrća, izrađena pomoću najmodernijih proizvodnih postupaka. Kesice se mogu reciklirati ili kompostirati. Označene su zaštitnim znakom BIOPACK.

Rukola seme – poručivanje

Ova jednogodišnja biljka pripada porodici kupusnjača. Vodi poreklo iz centralne i južne Evrope, ali je veoma raširena u severnoj Africi, Americi i na Bliskom istoku. U ishrani se koristi kao lisnato povrće. Cvetovi su sitni, beličaste boje, a listovi u osnovi formiraju rozetu.

Rukolu treba gajiti na peskovitim i srednjeteškim zemljištima. Nema posebne zahteve prema toploti i otporna je na mraz. Iako voli osunčane terene, odlično uspeva i u polusenci, a ne smeta joj ni velika izloženost vetru.

Ima kratku vegetaciju i stiže za berbu već 40 dana od setve. Proizvodi se direktnom setvom i sađenjem rasada. Razvija plići koren, pa zemljište treba obraditi do 20 cm dubine. Sa setvom se može početi u februaru, a treba je obavljati sukcesivno, na svaku nedelju dana, sve do kasne jeseni.

Seme se seje plitko, na 1 cm dubine, na rastojanju od 25 cm između redova i 3–5 cm između biljaka u redu. Niče, kao i ostale kupusnjače, za nekoliko dana.
Ova biljka traži redovno zalivanje i suzbijanje korova, a od štetočina najviše još škodi buvač. Berba se obavlja branjem pojedinačnih mladih listova ili se pak vade cele biljke. Prinos lišća je 2 kg/m².

Literatura:  Organska basta     Gajenje povrća od A do Š      Ređe gajene vrste povrća