Rukola divlja seme – organsko baštovanstvo

Ova jednogodišnja biljka pripada porodici kupusnjača. Vodi poreklo iz centralne i južne Evrope, ali je veoma raširena u severnoj Africi, Americi i na Bliskom istoku. U ishrani se koristi kao lisnato povrće. Cvetovi su sitni, beličaste boje, a listovi u osnovi formiraju rozetu.

Rukolu treba gajiti na peskovitim i srednjeteškim zemljištima. Nema posebne zahteve prema toploti i otporna je na mraz. Iako voli osunčane terene, odlično uspeva i u polusenci, a ne smeta joj ni velika izloženost vetru.

Ima kratku vegetaciju i stiže za berbu već 40 dana od setve. Proizvodi se direktnom setvom i sađenjem rasada. Razvija plići koren, pa zemljište treba obraditi do 20 cm dubine. Sa setvom se može početi u februaru, a treba je obavljati sukcesivno, na svaku nedelju dana, sve do kasne jeseni.

Saznajte više o organskom gajenju povrća i voća

NOVO Obuka preko interneta

Seme se seje plitko, na 1 cm dubine, na rastojanju od 25 cm između redova i 3–5 cm između biljaka u redu. Niče, kao i ostale kupusnjače, za nekoliko dana.
Ova biljka traži redovno zalivanje i suzbijanje korova, a od štetočina najviše još škodi buvač. Berba se obavlja branjem pojedinačnih mladih listova ili se pak vade cele biljke. Prinos lišća je 2 kg/m².

Literatura:  Organska basta    Gajenje povrća od A do Š  Ređe gajene vrste povrća

UA-96174983-1