Povrće/Voće/Začini u bašti

       Saznajte više o Školi organskog baštovanstva

Odvajkada su se biljke gajile kao hrana i lek,  a u našoj zemlji samo oko 50-tak vrsta iako imamo dugu povrtarsku tradiciju. Klimatske karakteristike u Srbiji su izvanredne i pogoduju rastu velikog broja biljnih vrsta i njihovih sorti i najveća proizvodnja, naročito povrća i voća, sprovodi se na poljoprivrednim gazdinstvima koja nisu usko specijalizovana.
Iako bi čovek trebao dnevno da unosi oko 500 g povrća, u našoj zemlji se te količine kreću između 150 i 200 g. Koliko se to štetno odražava na zdravlje stanovništa pokazuje stopa raširenosti bolesti kod kojih je jedan od razloga nastanka nepravilna ishrana.

Fotografija: Nenad Janićijević

U organskoj bašti gajimo povrće, voće, začinske i lekovite biljke ali i trave, ukrasne vrste, ratarske kulture i mnoge druge biljne vrste u zavisnosti od naših potreba i raspoloživog prostora.
Prednost prilikom izbora imaju biljne vrste koje rastu u našem klimatskom podneblju kao i autohtone i otporne sorte. Planiranje je od izuzetnog značaja, naročito kod voćnih i ukrasnih vrsta jer time utičemo na raspored i zastupljenost ostalih biljaka-povrća, lekovitog bilja…

„Gajenje povrća od A do Š“ nova knjiga iz organskog baštovanstva narudžbenica

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.