Priprema bašte za zimu | Organska bašta

Priprema bašte za zimu

Tokom ovih lepih i neprirodno toplih dana iskoristiti svaki slobodan trenutak za boravak u bašti. Posla je zaista puno: branje preostalog povrća, sađenje ukrasnih i voćnih vrsta, orezivanje začina, sakupljanje lišća i ostalog organskog materijala.

foto: www.callacleaner.co.uk
autumn-garden 2Ukoliko počinjete sa podizanjem organske bašte, u prvoj dekadi plitko preorati ili ašovom obraditi zemlju. Ukoliko se već u bašti primenjuju agrotehničke mere organske poljoprivrede, leje rasresti vilama. Kompost koji je spreman za korišćenje posuti po lejama, a preko staviti deblji sloj lišća ili slame.
U prvoj dekadi novembra izvaditi preostalo korenasto povrće i spremiti ga za zimu.
Sredinom meseca, a pre pojave mraza, obrati kupus i pripremiti zemljište za zimu.
Obraditi zemlju oko voća i staviti kompost i slamu ili lišće.

U trećoj dekadi brati glavice kelja pupčara, ali tek kada ih uhvati prvi mraz. Takođe ostavljati povrće za zimu u trapove ili podrume.
Bure za vodu isprazniti, a ukoliko postoji česma, obezbediti je da ne mrzne.
Proveriti kućice za ptice kao i pojilište. Ptice tokom zime hraniti zrnevljem.
Dobro zaliti zimzeleno drveće.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA koja se sprovodi od 1996. godine. U svet izdavastva ulazi 1996. godine sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Pisac je velikog broja priručnika koji popularizuju organsku proizvodnju (Organska bašta, Gajenje povrća od A do Š, Ređe gajene vrste povrća, Kompost-srce organske bašte, Začinske i lekovite biljke u organskoj bašti, Bašta za početnike ...). Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima.  More Posts

UA-96174983-1