Na koju dubinu sejati povrće

Plant Sequence Cutaway

Setva se uveliko sprovodi, a baštovani ponekad nisu sigurni koja je optimalna dubina setve i da li to pravilno rade. U principu, dubina setve određena je veličinom semena. Zamislite sitno, paperjasto seme šargarepe i krupno seme krastavca ili lubenice. Njihovo probijanje kroz zemljište je različito i seme salate treba što pliće posejati kako bi klica što kraće prolazilo kroz zemljište i ugledala svetlost dana.

Saznajte više o organskom gajenju povrća i voća

NOVO Obuka preko interneta

Šargarepu, celer, peršun i salate treba sejati na dubinu od 0,5-1 cm dubine.

Sve kupusnjače, rotkve, crni luk, praziluk, paradajz i papriku treba sejati na dubinu od 2-3 cm.

Tikve, lubenice, dinje, grašak, krastavce, cveklu, spanać, paštrnjak i pasulje sejati na dubinu 3-4 cm.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1