Kako naučiti i primeniti naučeno? | Organska bašta

Kako naučiti i primeniti naučeno?

Tokom ovih prohladnih i snežnih dana manje je posla napolju i ovo je pravo vreme za učenje i usavršavanje. Škola baštovanstva se završila u decembru i još jedna generacija organskih baštovana će, sa uživanjem, tokom zime planirati svoju baštu i uređivati dvorište.

Tokom protekla dva ipo meseca naučili smo osnove organskog baštovanstva, planiranje, kako da đubrimo i štitimo biljke ali i kako da ih tehnološki proizvedemo. Polaznici su se upoznali sa preko 200 biljnih vrsta, njihovim gajenjem i značajem u organskoj bašti. Zatim smo na radionicama vežbali planiranje naredne sezone. Bilo je dinamično, a polaznici su postavljali brojna pitanja u želji da razreše nedoumice ili reše problematične situacije na svojim parcelama.
Organska poljoprivreda, a samim tim i organsko baštovanstvo, poštuje veliki broj bioagrotehničkih mera koje su osnova dobijanja zdravijih plodova. Važno je dobro razumeti kako funkcioniše svet biljaka, zemljišta, mikroorganizama, korisnih životinja i štetočina kako bi bašta bila ekološka celina.

11781653_1038687129477637_5904929106826556420_nPlaniranje je veoma važno i ponekad zaboravimo njegov značaj. Planiranjem prostora planiramo i radove i time ne dobijamo samo lepo uređenu baštu i okućnicu, već uspostavljamo kontrolu nad bolestima i štetočinama i omogućavamo ravnomerno korišćenje zemljišta. Često planiranjem smanjujemo i broj radnih sati u vrtu jer primenom određenih mera mnoge poslove će, umesto nas, obaviti priroda. Posebno je važna uloga plodoreda, a on se ne može sprovoditi ukoliko samo uđemo u baštu i započnemo sa sejanjem.
Neke teme su posebno zanimljive i radimo ih tokom radionica. Najviše pitanja uvek bude u vezi podizanja visokih leja, na fotografiji je leja podignuta od cigala u podnožju Fruške Gore. Tokom analiziranja parcela i dvorišta polaznika nalazimo najbolja rešenja za uređenje prostora i iskoristivost postojećih objekata, ograda i materijala.

Ukoliko krećete sa baštovanstvom ovog proleća, a želite da više saznate o tome, prijavite se u Školu organskog baštovanstva koja počinje 7. maja 2018. u Beogradu – Voždovac.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA koja se sprovodi od 1996. godine. U svet izdavastva ulazi 1996. godine sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Pisac je velikog broja priručnika koji popularizuju organsku proizvodnju (Organska bašta, Gajenje povrća od A do Š, Ređe gajene vrste povrća, Kompost-srce organske bašte, Začinske i lekovite biljke u organskoj bašti, Bašta za početnike ...). Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima.  More Posts

UA-96174983-1