Gajenje biljaka u kući ili stanu

Saznajte više o Školi organskog baštovanstva

Iskonska je potreba čoveka da bude u kontaktu sa prirodom, a gajenje hrane odvajkada je bio deo svakodnevnih ljudskih aktivnosti.
Na koji način možemo deo bašte i prirode da unesemo u naše domove?
Ukoliko imate kuću i baštu, pred zimu deo bilja uneti u zaštićeni prostor. Te prostorije mogu da budu hladnije sobe, zatvorene terase, kuhinje ili staklenik.
Osnovni preduslov za njihovo gajenje je dovoljna količina svetla u izabranim prostorijama. Najbolje je biljke postaviti pored prozora ili na prozorsku dasku sa unutrašnje strane. Svetlo je veoma važno i pojedine biljne vrste traže dodatno osvetljavanje u toku zime. Voditi računa da pri jakim mrazevima dolazi do spuštanja temperature u blizini prozora tako da tada biljke treba odmaći od prozorskog stakla.
Začinsko bilje, neke vrste povrća i ukrasno bilje mogu se preneti iz bašte i gajiti u saksijama i žardinjerama. Kada se sadi, tj. presađuje biljka iz bašte u saksiju, obavezno na dno staviti drenažni sloj. Biljke se sade u pripremljeno zemljište koje najčešće čine 2 dela baštenske zemlje i jedan deo sitnog, rečnog peska. Voditi računa o vlažnosti zemljišta u saksijama jer su kuće i stanovi zimi pregrejani tako da se preko gornjeg sloja zemljišta stavlja vlažni pesak.

Autor: Organska bašta – Snežana Ognjenović.