Dve biljke koje nikad ne gajiti zajedno

AnaN Essentiels Unsplash

Mešovita setva i sađenje je važna agrotehnička mera u organskoj poljoprivredi jer ima toliko prednosti, ne samo kada je u pitanju zaštita biljaka već i bolja iskoristivost prostora, bolji ukus itd.

SVETO TROJSTVO U TRADICIONALNIM BAŠTAMA

U našim krajevima su se tradicionalno gajili beli kukuruz osmak, pasulj pritkaš i bundeva, odnosno razne tikve za ishranu životinja. Ta praksa je skoro nestala setvom hibridnih sorti kukuruza. Organski baštovani seju ove tri kulture zajedno, umesto kukuruza može se posejati kukuruz šećerac, A umesto pasulja boranija.

Pročitajte više o: krompirovoj zlatici, lisnim vašima, leptiru kupusaru, puževima

Izdavač „Organska bašta: sva izdanja – baštovanstvo

Postoji veliki broj dobrih kombinacija koje doprinose otpornosti biljaka i zaštiti ali i loše koje mogu nepovoljno da utiču na rast povrća.

jorien loman unsplash-

 

SLIČNE VRSTE ALI SE NE SADE ZAJEDNO

Tako, recimo, paradajz i krompir, biljke koje rastu u toplijem delu godine, pripadaju porodici pomoćnica i imaju puno srodnih karakteristika.

Sem optimalnih temperatura za rast i sličnih uslova neophodnih za rast, paradajz i krompir „obožavaju“ i iste štetočine. Najpoznatija krompirova štetočina – zlatica voli da, u nedostatku sočnog lišća krompira, „navali“ i na lišće paradajza. Takođe, ove dve biljke napada i plamenjača pa je zbog toga važno ne gajiti ih na istom prostoru ili u mešovitoj setvi i sadnji što doprinosi širenju infekcije. Štetočine mogu da prelaze sa jedne vrste povrća na drugu.  Ni u plodoredu ih ne saditi više godina uzastopno na istoj površini.

Autor:  Organska bašta – Snežana Ognjenović

 

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1