Crni ili crveni luk – pitanje je sad?

Toliko se priča i piše o nutritivnim vrednostima povrća da ponekad zaboravimo na njihovu lekovitost i da su nekada činili okosnicu tradicionalne medicine.  Jedan od važnih lekovitih biljaka iz bašte je upravo crni luk.

Primena crnog luka u narodnoj medicini

Od lekovitih sastojaka najvažniji su glikozidi, eterično ulje koje mu daje karakterističan miris i ukus i jedan biljni hormon sličan insulinu. Bogat je i vitaminom C, ima kalijuma i sumpora, a od vitamina, vitamine B1 i  B2. Razlikuju se po sastavu mladi od zrelog luka.

Luk je za organizam najkorisniji ako se uzima u sirovom stanju. Eterično ulje kuvanjem jednim delom isparava, a vitamin C je termolabilan i ne ostaje u jelu.  Kada je lekovitost luka u pitanju, na prvom mestu valja istaknuti njegovo diuretičko delovanje, naročito ako se uzima sirov ili se pije sok od luka. Sprečava razvoj bakterija, reguliše šećer u krvi, olakšava iskašljavanje, deluje kao laksativ.

Čaj od cimeta i crnog čaja

1 kašičica crnog čaja

1/4 kašičice cimeta

2 dl vode

U šolji pomešati crni čaj i cimet i preliti sa vrelom vodom. Ostaviti da stoji 5minuta. Piti jednu šolju čaja dnevno. Čaj poboljšava cirkulaciju i zagreva organizam.

Izdubljeni crni luk sa medom

U pripremljenu odgovarajuću čašu staviti izbušenu poveću glavicu crnog luka. Svakog jutra ono što se iz šupljine iscedi popiti. Po želji, zbog gorkog ukusa soka iz luka, može se u šupljinu staviti med.

Vino od crnog luka i pelina protiv upale jetre

Propasirati 200 g crnog luka i staviti u bocu sa 7 dl belog vina, dodati 100 g meda i 2 kašike lišća pelina. Bocu držati na toplom mestu oko 20 dana, povremeno je protresajući. Piti po šoljicu pre jela, tri puta dnevno.

UA-96174983-1