Crni ili crveni luk – pitanje je sad?

Toliko se priča i piše o nutritivnim vrednostima povrća da ponekad zaboravimo na njihovu lekovitost i da su nekada činili okosnicu tradicionalne medicine.  Jedan od važnih lekovitih biljaka iz bašte je upravo crni luk.

Primena crnog luka u narodnoj medicini

Od lekovitih sastojaka najvažniji su glikozidi, eterično ulje koje mu daje karakterističan miris i ukus i jedan biljni hormon sličan insulinu. Bogat je i vitaminom C, ima kalijuma i sumpora, a od vitamina, vitamine B1 i  B2. Razlikuju se po sastavu mladi od zrelog luka.

Luk je za organizam najkorisniji ako se uzima u sirovom stanju. Eterično ulje kuvanjem jednim delom isparava, a vitamin C je termolabilan i ne ostaje u jelu.  Kada je lekovitost luka u pitanju, na prvom mestu valja istaknuti njegovo diuretičko delovanje, naročito ako se uzima sirov ili se pije sok od luka. Sprečava razvoj bakterija, reguliše šećer u krvi, olakšava iskašljavanje, deluje kao laksativ.

Čaj od cimeta i crnog čaja

1 kašičica crnog čaja

1/4 kašičice cimeta

2 dl vode

U šolji pomešati crni čaj i cimet i preliti sa vrelom vodom. Ostaviti da stoji 5minuta. Piti jednu šolju čaja dnevno. Čaj poboljšava cirkulaciju i zagreva organizam.

Izdubljeni crni luk sa medom

U pripremljenu odgovarajuću čašu staviti izbušenu poveću glavicu crnog luka. Svakog jutra ono što se iz šupljine iscedi popiti. Po želji, zbog gorkog ukusa soka iz luka, može se u šupljinu staviti med.

Vino od crnog luka i pelina protiv upale jetre

Propasirati 200 g crnog luka i staviti u bocu sa 7 dl belog vina, dodati 100 g meda i 2 kašike lišća pelina. Bocu držati na toplom mestu oko 20 dana, povremeno je protresajući. Piti po šoljicu pre jela, tri puta dnevno.

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1