Bašta pred zimu – briga o cveću | Organska bašta

Bašta pred zimu – briga o cveću

Ukoliko smo „pospremili“ po bašti, napravili kompost i zaštitili tek iznikle biljke, vreme je da se postaramo i za lukovice koje ne mogu da prezime na otvorenom. Ukoliko zemlja još nije promrzla ovo je poslednji trenutak za vađenje kana, gladiola i georgina.

foto: golfian.

Takođe, proverite da li ste posadili lukovice lala, narcisa i krokusa. Lukovice se mogu zasaditi i u saksije i na proleće ih ukopati u baštu. Na ovaj način ćemo lakše koristiti sadni materijal za narednu sezonu. Zasađene lukovice držati oko 10 nedelja u podrumu.

Osetljive biljke kao što su rododendroni i hortenzije ušuškati suvim lišćem, slamom ili grančicama četinara. Mlada stabla četinara treba uvezati kako se pod teretom snega ne bi biljke oštetile i izgubile svoj oblik.

Suvim lišćem ili kompostom prekriti korenov vrat klematisu, a parkovske ruže orezati na 60 cm visine i ogrnuti. Ukoliko je vreme lepo, na površinama pod perenama orezati precvetale stabljike, prepoloviti busenje i razmnožiti biljke. Ovo je dobro vreme i za deljenje božura.                                                        foto: Gardenia

Nakon obavljenog posla bašta je spremna da dočeka prvi sneg.

Autor: Organska bašta Snežana Ognjenović

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA koja se sprovodi od 1996. godine. U svet izdavastva ulazi 1996. godine sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Pisac je velikog broja priručnika koji popularizuju organsku proizvodnju (Organska bašta, Gajenje povrća od A do Š, Ređe gajene vrste povrća, Kompost-srce organske bašte, Začinske i lekovite biljke u organskoj bašti, Bašta za početnike ...). Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima.  More Posts

UA-96174983-1