Alati koji se koristi u organskoj bašti

Da bi se zemljište u organskoj bašti obrađivalo na odgovarajući način, a biljke imale adekvatnu negu, potrebni su alat i odeća za rad.

Saznajte više o organskom gajenju povrća i voća

NOVO Obuka preko interneta

easi-grip-garden-tools-set-of-3-14Svaki povrtar koristi alat koji mu najviše odgovara, ali u bašti moraju da budu lopata, ašov, velika i mala motika sa dugom drškom, male motičice sa kratkom drškom, ručni kultivator, trozubac za rahljenje zemljišta, alatke za podsecanje korova, vile, ručnu kosu za košenje trave, metalne grabuIje, lopatice za sadnju i sadiljka ili klin za sadnju rasada.

                                                                                                              foto: wrightstuff

Potrebno je još i  gumeno crevo za zalivanje sa „ružom«, kanta za zalivanje sa »ružom« i stari nož za plevljenje korova. U bašti su neophodne i gumene čizme, gumene rukavice i ugodna odeća za rad.

Neophodno je imati burad za pravljenje sredstava za zaštitu, staklene ili drvene posude za zagrevanje vode za zalivanje, seckalicu za granje i zalivanje, kosilicu za travu, moto ili ručni kultivator ili frezu ukoliko je bašta veće površine.

Da bi sav potreban alat, seme, sredstva za đubrenje i zaštitu  imali svoje mesto poželjno je napraviti kućicu za alat.

Sav alat mora posle upotrebe da se očisti i dezinfikuje jer je higijena zemljišta i biljaka preduslov za dobijanje  zdravih plodova.

Organska bašta – Snežana Ognjenović

About Snezana Ognjenovic

Autor bloga je Snežana Ognjenović, dugogodišnji promoter i predavač iz domena organske poljoprivrede i instruktor organskog baštovanstva. Od 1991. godine proučava i praktikuje biološko gajenje povrća i voća. Autor je programa "ŠKOLA ORGANSKOG BAŠTOVANSTVA" koja se sprovodi od 1996. godine. Iste godine ulazi i u svet izdavastva sa prvom knjigom „Gajenje povrća s ljubavlju”. Do danas, autor je velikog broja priručnika iz domena organske proizvodnje i baštovanstva. Predsednica je udruženja "Centar za promociju i edukaciju - ORGANSKA BAŠTA" koje promoviše organsku poljoprivredu kroz rad sa baštovanima, proizvođačima i potrošačima. Član je UO Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organica". More Posts

UA-96174983-1